• Proceděný skrz naskrz

    11.1.2019

    Pohodlně se usaďte a nastražte uši. Čeká nás totiž jízda sítem, a to doslova.

    Řeč je samozřejmě o způsobech, jak procedit sypaný čaj. Člověk by si myslel, že je to jasné. Ha! Chyba lávky. Těch sítek, cedníků, filtrů, a kdoví čeho ještě je totiž docela dost. Tak se na ně pojďme spolu mrknout.


    1. Čajové vajíčko
    Poprvé jsem ho viděl u babičky jako dítě. Vajíčku podobné sítko má různé varianty. Šroubovací na řetízku, klešťové, se záklapkou a řetízkem, upevněné na tyčce (třeba i s přesýpací minutkou)… Však to znáte. Nevýhoda je však v tom, že se v něm čajové listy nemůžou rozvinout a tedy nevynikne úplná chuť čaje.


    2. Sítko košík
    Zalijete si konvici vodou a do ní vložíte košík s čajem. Hurá, listy mají prostor se rozvinout! Takže mi dáte za pravdu, že je to lepší varianta. Jen si dejte pozor, jaký košík používáte.

    • nerezový košík je třeba důkladně umývat a je třeba si dát pozor, že máte opravdu kvalitní nerezový košík a ne, že vám za nějakou dobu zkoroduje
    • bambusový košík nedoporučuju vůbec, protože delším používáním se v bambusu můžou nahromadit bakterie, kvasinky či jiná fantastická zvířata, která najdete - ve svém čaji
    • košík z permanentního materiálu, tzn. plastová síťovina - pokud připravujete více čajů po sobě, je lepší sítko nerezové, které se mnohem lepé čistí


    3. Papírové filtry
    Hmm, nejsem si tak úplně jistý tímto vynálezem. Listy nemají prostor se pořádně rozvinout a je to vlastně jakýsi hybrid pytlíkové verze, jen je to větší pro listové čaje. Pokud jej přesto máte rádi, v balení je většinou 100 kusů, takže je to výrobek určený k použití opravdu jednorázově. Nedoporučuji jakkoliv vymývat a používat vícekrát - v sáčku se usadí předchozí čaj nebo zaschne a je zde možnost tvorby fantastických zvířat.


    4. Bavlněné sítko či sítko z jiného materiálu
    Pokud jsem měl pochyby o patro výše, tak tady křičím nahlas Ne! V čajových e-shopech dokonce čtu “vhodné pro opakované použití”… Volbu samozřejmě nechám na vás, ale za mě je tohle špatný nápad.


    5. Konvičky se sítkem v nálevce
    Jsou keramické či ze skla a jednoduše hodíte listy dovnitř, zaléváte si čaj horkou vodou třeba z termosky a po chvilce vylijete obsah do šálku. Je možné, že vám tam spadnou menší části listů, které sítko uvnitř nezachytí.


    6. Zhongy (gaiwany)
    Většinou keramické nádoby podobné šálku, akorát mají pokličku. Slouží však k louhování čaje a odsud pak přeléváte do čajového šálku. Můžou mít i zobáček se sítkem, aby bylo přelévání jednodušší.


    7. Konec dobrý, všechno dobré
    Poslední způsob se dá jakkoliv obměnit, ale základ je pořád stejný. V louhovací skleněné konvičce čekáte, až se listy rozvinou a dají svou chuť. No a pak to všechno procedíte třeba přes nerezové sítko s rukojetí do konvičky okrasné.

    Co z toho všeho tedy plyne? Čaj, tradičně. Ale mezi námi, použijte cokoliv uznáte za vhodné. Hlavní přece je, aby vám čaj chutnal, no ne?

    A proto vás zvu do Banyanu, kde na vás čekají skvělé čaje!

    Zpět